Rör

Mer om Rör

Rör är en form av flexibel slang som både är tåligare mot tryck än slangar men kan även vara mycket med beständiga gällande väder, vind och korrosiva ämnen. Definitionen på rör är att det är långa smala föremål som är ihåliga. En del av rören används för att leda gaser eller vätskor men många rör används som maskindelar eller för byggnationer. Det finna även rör som är mer tunnväggiga och används som ventilationsrör och det vanligaste röret för ventilation kallas spirorör.

Röret är ofta cirkulärt till tvärsnittet men kan även ha andra former som rektangulära rör eller kvadratiska rör. Fördelen med att använda ett ihåligt rör jämfört med en homogen stång till konstruktioner är att röret är mycket billigare, kräver mindre material och är bättre för miljön samtidigt som röret endast marginellt sämre hållfasthet jämfört med en stång i samma dimension.

Rör för transport

Det finns många olika typer av ämnen som rör används till för att transportera. En klassiker är den hederliga rörposten som fortfarande finns i en del affärer för att transportera oftast kontanter till kassorna eller till och med diamanter på de större diamanthusen i Holland. Vanligast är dock att rören transporterar västskor eller gaser.

Rör för transport av vätskor

Några av dessa rör för transport av vätskor och gaser används till:

  • Rör för vattendistribution kan ha en diameter på över en meter och vara tillverkade av stål ned till mindre vattenrör i plast.
  • Pipeline för gas är ofta rostfria rör av större diameter.
  • Oljeledningar tillverkas också av rostfritt stål och liknar mycket gasrören.
  • Bromsrör till bilar som är mycket kritiskt att denna bildel alltid håller.
  • Avloppsrör och dagvattenrör
  • Både rör för luftventilation och kylmedia finns i värmepumpen.
  • Ventilationssystem oftast med spirorör
  • Rör för att avleda rökgaser från någon form av förbränning som t.ex. i bilen, braskaminen eller kraftvärmeverket
  • Värmeöverföring via fjärvärmesystem eller vattenburen värme i bostäder

Koppla ihop rör

Koppla ihop rör

Två olika rör kan kopplas ihop på olika sätt. Metalrör kan svetsas eller lödas i ihop och på senare tid har vattenrören i t.ex. bostäder och hus börjat klämmas ihop utan lödning eller svetsning. Andra sätt att sätta samman metallrör kan vara med hjälp av en ventil eller svivel.

För att skära av rören till rätt rörlängder finns det fela olika metoder som kan användas och typen av rör påverkar metodvalet. Det flesta rören kan kapas med hjälp av en för endamålet anpassad såg. För riktigt stora metallrör är gasskärning mest lämplig men för mindre metall och plaströr fungerar en enkel rörskärare utmärkt.

Mått på rör

Måtten på ett rör kan anges på flera sätt. För vattenrör anges ofta rören normalt i tum men även millimeter används. Rören anges normalt med yterdiameter och väggtjockleken på röret. Ibland anges rör med ytterdiameter och innerdiameter men detta är ovanligt.


Allt intressant om jourrörmokare

Här hittar du mer fakta om rörjourer och VVS-montörer men också en del kul och lustiga saker gällande VVS-jour och snabba rörmokare.Meny - Jour rörmokare
Till förstasidan på www.jour-rörmokare.seHögst upp på sidan om VVS-jourLängst ned på sidan om jourrörmokare
SverigeUtomlandsFöretagNyheter